понедельник, 30 сентября 2013 г.

Голови українських церков підписали спільну заяву про вступ Украни в ЄС


Голови церков відзначили духовний та культурний зв'язок України з Європою, але підкреслили, що при інтеграції в ЄС важливо зберігати традиційні сімейні та моральні цінності.

Голови і представники десяти українських церков підтримали європейську інтеграцію України і закликали сусідів поважати цей вибір. Про це сказано у зверненні церков і релігійних організацій до українського народу, оприлюдненому прес-службою Інституту релігійної свободи.

"Історично так склалося, що з давніх часів український народ був частиною європейського цивілізаційного простору. У взаємозв'язку з Європою, її духовною, культурною, освітньою, правовою традицією будувалося наше громадське та державне життя", - сказано в заяві.

Наразі Україна, підкреслили представники церков, стоїть перед вибором шляху свого подальшого розвитку. "На нашу думку, майбутнє України природно зумовлено нашими історичними коренями - бути незалежною державою в колі вільних європейських народів", - йдеться у зверненні.

При цьому голови церков наголошують, що "цей вибір не є і не може вважатися протиставленням України нашому історичному сусіду - Росії". "Її державність, історія та культура також тісно пов'язані з Європою. Сподіваємося, що російський народ і держава будуть визнавати і поважати право України, як незалежної держави, обирати свій шлях у майбутнє - так само, як Україна визнає і поважає незалежність та суверенітет Російської Федерації", - сказано у зверненні.

"Цілком зрозуміло, що сучасна об'єднана Європа має не тільки досягнення. Чимало в ній того, що вимагає змін або виправлення - так само, як і наш власний український дім. Традиційні духовні, культурні, сімейні та моральні цінності, на яких століттями ґрунтувалося життя народів Європи, - це дорогоцінний скарб, який ми повинні цінувати, спільно берегти, захищати і примножувати. Знаємо, що у цій справі в Європі у нас є багато однодумців, з якими ми готові об'єднати зусилля", - зазначають підписанти.

"Сподіваємося, що через громадську дискусію Україна обере для себе найкращий шлях розвитку. Ми ж будемо молитися, щоб Всевишній дав мудрість і правителям, і всьому народу, і допоміг зробити правильний вибір. До такої молитви закликаємо і всіх наших вірних", - сказано у зверненні.

Звернення підписали голова УПЦ МП Володимир, голова УПЦ КП Філарет, голова УГКЦ Святослав, глава Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів В'ячеслав Нестерук, старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко, голова комісії з питань відносин між державою і церквою Римо-Католицької церкви в Україні Петро Мальчук, єпископ Української лютеранської церкви В'ячеслав Горпинчук, єпископ Німецької євангелічно-лютеранської Церкви України Уланд Шпалінгер, головний рабин Києва та України Об'єднання юдейських релігійних організацій України Яків Дов Блайх, а також голова Духовного управління мусульман України муфтій Ахмед Тамім.

"Дзеркало тижня"

Комментариев нет:

Отправить комментарий